تاریخچه مایونز و انواع سس های مایونز
تاریخچه سس مایونز
تخم مرغ یا مایونز کدام اول آمد؟ از آنجایی که تا سال 1800 سس مایونز به معنای مدرن وجود نداشت، تقریباً مطمئناً جواب تخم مرغ است. در حالی که برخی از مورخان آشپزی اشاره می کنند که مصریان و رومیان باستان معجون مایونز مانند روغن زیتون و تخم مرغ مصرف می کردند، یکی از بزرگترین سرآشپزهای فرانسوی نسخه مدرن سس مایونز را ایجاد کرد که امولسیون روغن، تخم مرغ، آب لیمو یا سرکه است.
در حالی که داستانهای منشأ هر غذایی متفاوت است، باور اصلی این است که تاریخچه سس مایونز اصلی در سال 1756 از ماهون، شهری در مینورکا در جزایر بالئاریک، در سواحل شمال شرقی اسپانیا به فرانسه بازگردانده شد. چیزی که به یکی از چاشنی های مورد علاقه جهان تبدیل شد، برای ضیافت پیروزی به منظور جشن گرفتن تسخیر ماهون توسط نیروهای تحت امر لوئی-فرانسوا-آرماند دو ویگنرو دو پلسیس، دوک دی ریشلیو (1696-1788)، مارشال فرانسه و برادرزاده کاردینال ریشلیو.* مینورکا، زادگاه سس مایونز، شرقی ترین جزیره از سه جزیره بالئاریک است که اکنون بخشی از اسپانیا است. ماهون در نیمه پایینی جزیره قرار دارد.
تاریخچه سس مایونز در ژاپن
مایونز یکی از اصلیترین انواع سسهای چربی است که به طور گسترده در غذاهای غربی مورد استفاده قرار میگیرد. اما تاریخچه مایونز در آسیا به خصوص در ژاپن جالب است.
در اینجا به مختصر به تاریخچه سس مایونز ژاپنی اشاره خواهیم کرد:
دوره میجی (Meiji) (1868-1912): در اواخر دوره میجی، غذاهای غربی و ابتکارات جدید مانند مایونز به ژاپن وارد شدند. اولین نسخه از مایونز به عنوان یک اقلام وارداتی غربی در بازارهای ژاپن ظاهر شد.
دوره شوا (Shōwa) (1926-1989): در دهههای 1920 و 1930، چند تولید کننده محلی در ژاپن سعی در تولید مایونز داخلی داشتند. یکی از معروفترین آنها شرکت “Q.P Corporation” بود که در سال 1925 تاسیس شد و مایونز خود را با نام “Kewpie Mayonnaise” عرضه کرد. این نوع مایونز با یک بطری با طراحی شکل یک نوزاد (کیوپی) شناخته میشود.
دوره امپراتوری هیسه (Heisei) (1989-2019) و بعد از آن: مایونز به عنوان یک اصلی غذایی در ژاپن بسیار محبوب شد. انواع مختلف مایونز با طعمها و مشخصات مختلف در بازار ژاپنی عرضه میشود. مصرف مایونز به صورت گسترده در ساندویچها، سالادها و غذاهای ژاپنی رایج شده است.
تاریخچه سس مایونز در ایران
بیژن، شرکت تولیدکننده محصولات غذایی در ایران است که در سال ۱۳۴۸ توسط بیژن مهاجرین تأسیس و اولین تولیدکننده سس مایونز در ایران شناخته شد.
بیژن مهاجرین (۱۴۰۰ – ۱۳۱۵) بنیانگذار، با اطلاعاتی که در زمینه سس سفید هنگام تحصیل در آمریکا یافته بود با یک همزن و یک کارتن روغن در زیرزمین منزل خود شروع به کار کرد و در سال ۱۳۴۸ برای نخستین مرتبه سس مایونز را به بازار ایران عرضه کرد.
در حال خاظر با ورود انواع برندهای خارجی به بازار ایران و همچنین تولید محلی مایونز، این سس به یکی از محصولات پرطرفدار در سطح کشور تبدیل شده است. شرکتهای ایرانی نیز مایونزهای محلی با برندها و طعمهای مختلف تولید کرده و عرضه میکنند.
مایونز در ایران معمولاً با سبک و طعمی که به سلیقه مردم محلی بخورد، تولید میشود. این شامل افزودنیهای محلی و ادویههایی است که با سلیقه ایرانیان متناسب است. در کل، مایونز در ایران به عنوان یک افزودنی خوشمزه و محبوب در آشپزی محلی جا افتاده و از آن به عنوان یک جزء رایج در تهیه و تزیین غذاها استفاده میشود.
چرا سس مایونز منحصر به فرد است؟
یک امولسیون، یا مخلوط کردن دو مایع که معمولاً ترکیب آنها دشوار است، همان چیزی است که مایونز است. امولسیون شدن با مخلوط کردن سریع یک جزء در حالی که آن را یکی یکی اضافه می کند به دست می آید. در نتیجه قطرات ریز یک مایع پراکنده شده و از طریق مایع دیگر معلق می شوند.
از سس مایونز میتوان به عنوان پایه ای برای سس های دیگر مانند سس هزار جزیره، تارتار و سس سالاد استفاده کرد. به عنوان نمونه، یکی دیگر از سسهای امولسیون کلاسیک، سس هلندی است. ترکیبات این سس شامل زرده تخم مرغ، کره و آب لیمو و یا سرکه میشود. رنگ آن کرم است و می تواند رقیق یا غلیظ باشد. مواد تشکیل دهنده آن ممکن است از جایی به جای دیگر متفاوت باشد.
سس روسی از مخلوط سس گوجه فرنگی و سس مایونز تهیه میشود. سس هزار جزیره هم از مخلوط کردن سس سالاد روسی با انواع سبزی و ترشی تهیه شده و به عنوان چاشنی سالاد مورد استفاده قرار میگیرد.
سس مایونز را بدین طریق تهیه می کنند که روغن را به تدریج به مایعات دیگر اضافه می نمایند؛ در عین حال که مواد داخل ظرف را مرتباً هم می زنند تا روغن نباتی به ذرات کوچک تبدیل شود و در تمام سطح سس به طور یکنواخت پخش گردد.
راز این دستور به ظاهر ساده در تازه بودن مواد اولیه و همچنین هم دما بودن آنها است.
آیا سس مایونز مصارف غیر خوراکی نیز دارد؟
شاید این تیتر برای شما عجیب باشد. چه طور میشود از سس خوراکی مایونز استفادهای غیر خوراکی کرد. جالب است بدانید که این سس جذاب و خوشمزه علاوه بر اینکه در بسیاری از غذاها و دستور پختها نقش پررنگی دارد، در مصارف غیر خوراکی بی شماری هم نقش دارد. تسکین آفتاب سوختگی، جلا دادن سطوح چوبی، تغذیه مو، درخشندگی گیاهان و احیای مبلمان چوبی از جمله فعالیتهایی هستند که میتوان با این سس همه فن حریف انجام داد!
انواع سس های مایونز
مایونز های گیاهی:
• مایونز ریحان
½ فنجان سس مایونز، 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون، ¼ فنجان برگ ریحان بسته بندی شده، ½ قاشق چای خوری آب لیمو، پوست یک لیمو، کمی نمک.
• سس مایونز شوید
½ فنجان سس مایونز، ¼ فنجان شوید تازه خرد شده، 1 قاشق غذاخوری آب لیمو، 1 قاشق غذاخوری سیر خرد شده، نمک و فلفل به میزان دلخواه.
• سس مایونز کیپر
½ فنجان سس مایونز، 1 قاشق غذاخوری کیپر خرد شده، 2 قاشق چایخوری موسیر خرد شده، کمی جعفری ریز خرد شده و فلفل به میزان دلخواه
• مایونز پیازچه
½فنجان سس مایونز، ½ قاشق غذاخوری، پیازچه تازه خرد شده، 2 حبه سیر تفت داده شده، فلفل سیاه آسیاب شده به مقدار دلخواه.
• سس مایونز گیاهی
½ فنجان سس مایونز، ½ قاشق غذاخوری سبزی خرد شده
(سعی کنید: جعفری، پیازچه، شوید، ترخون، پونه کوهی، آویشن، کرفس، ریحان یا هر ترکیبی که مناسب کام شماست).
• مایونز پستو
½ فنجان سس مایونز، 1 قاشق غذاخوری پستو.
• مزرعه مایو
ترکیبی از همه مایونزهای بالا
مایونز دودی:
• مایونز بیکن
½ فنجان سس مایونز، ¼ فنجان بیکن پخته شده ترد (آبکش شده، خنک شده و ریز خرد شده)، 2 حبه سیر تفت داده شده، فلفل به میزان دلخواه.
• سس مایونز چدار دودی
½ فنجان سس مایونز، 3 قاشق غذاخوری پنیر چدار دودی ریز رنده شده، آب لیمو، فلفل به میزان دلخواه
• مایونز پاپریکا دودی
½ فنجان مایونز، 2 قاشق غذاخوری پاپریکا دودی، 1 قاشق چایخوری آب لیمو.
انواع دیگر سس مایونز:
- مایو تند
- آهک مایو
- آهک و واسابی مایو
- مایو لیموی دودی
- مرکبات و مایو عسل
- BBQ Mayo
- کوزو مایو
- چیمیچوری مایو
- چیپوتل مایو
- کنجد مایو
- هریسا مایو
- مایو کره ای
- Wattle Seed Mayo
- سریراچا مایو
- کرفس اسلاو
- هربد مایو
کلام آخر
سس مایونز یک نوع سس چرب و خوشمزه است که به طور عمده از مواد اصلی چون روغن، تخم مرغ، اسید استیک، نمک، ادویهها و ایجاد کننده امولسیون مانند خاک کره تهیه میشود. این سس به عنوان یک افزودنی غذایی محبوب در بسیاری از غذاها و ساندویچها در جهان استفاده میشود.
مصرف مایونز در ایران نیز به شدت افزایش یافته و این سس به یکی از اجزای مهم آشپزی ایرانی تبدیل شده است. در طی سالها، مایونز به عنوان یک افزودنی خوشمزه و چربی در انواع غذاهای ایرانی مانند ساندویچها، سالادها و غذاهای گوشتی مورد استفاده قرار گرفته است.